Ateities profesiją renkuosi šiandien

Ateities profesiją renkuosi šiandien

Vis dažniau iškyla klausimas, nuo ko priklauso mokinių profesinio kelio pasirinkimas? Verslo atstovai sunerimę, nes darbdaviai nesulaukia  reikalingų specialistų. Užimtumo tarnybos duomenimis, Telšių apskrityje jau dabar labai trūksta elektros inžinerijos technikų, chemijos, mechanikos ir statybos inžinierių. Kas lemtų jauno žmogaus apsisprendimą pirmuosius karjeros žingsnius žengti pasirenkant paklausių profesijų studijas arba kuriant nuosavą verslą savame krašte?

Vienas iš žingsnių būtų  tinkamai organizuota mokinių ugdymo karjerai sistema. Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos siūlomoje profesinio orientavimo (toliau PO) sistemos reformoje numatyta ugdymą karjerai, profesinį informavimą ir konsultavimą teikti jau nuo šių metų rugsėjo 1 dienos.

Telšių rajono savivaldybės mokymo įstaigose atliktas tyrimas apie mokinių ugdymo karjerai dabartinę situaciją parodė, kad norint sukurti efektyvų PO sistemos tinklą, būtinas  tarpinstitucinis bendradarbiavimas, karjeros specialistų etatų įsteigimas mokyklose ir metodinė bei finansinė pagalba sprendžiant mokinių pavėžėjimo į profesinio veiklinimo vietas klausimus. Tyrimo rezultatai buvo pristatyti ir aptarti Telšių švietimo centre. Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmų Telšių filialo, Žemaitijos verslo centro, Telšių rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus, Užimtumo tarnybos Telšių jaunimo skyriaus, Telšių regioninio profesinio mokymo centro ir mokyklų atstovai buriasi į darbo grupę ir savo bendradarbiavimu sieks efektyvios PO veiklos.

Birželio pradžioje Telšių švietimo centro auditoriją papuošė mokinių kūrybiniai darbai, parengti parodai-konkursui „STEAM įgūdžiai – ateities profesijai“. Jaunųjų kūrėjų pastangos buvo įvertintos specialiaisiais prizais. Nominaciją „Versliausias verslas“ įsteigė Lietuvos verslo moterų tinklo Šiaulių regiono vadovė advokatė Vlada Buivydienė. Ji papasakojo mokiniams savo sėkmingos karjeros istoriją bei paragino būti drąsius ir siekti savo svajonės. Prizas atiteko „Kranto“ progimnazijos 6a klasės mokinei Ugnei Kungytei, vadovė Akvilė Bukinienė. Nominantė savo piešinyje pavaizdavo ateities profesijas, kurios bus reikalingos, kai žmonės kosmose augins braškes.

Originalius specialiuosius prizus įsteigė darbų vertinimo komisijos nariai: Žemaitijos verslo centro direktorė Reda Raginskienė, Užimtumo tarnybos Telšių jaunimo skyriaus vedėja Vitalija Stasiulienė, Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmų Telšių filialo direktorė Jolanta Norvaišienė, Telšių profesinio regioninio mokymo centro direktoriaus pavaduotoja ugdymui Rita Leščiauskienė ir STEAM atviros prieigos centro vedėja Rita Vargalytė. Vertintojai eksponuojamuose autorių darbuose įžvelgė mokinių atskleistų specifinių gebėjimų, kurių prireiks renkantis profesinės karjeros kelią.

Specialiaisiais prizais apdovanoti mokiniai: Gabrielė Čenkutė, Telšių profesinio regioninio mokymo centro 10 kl. mokinė, vadovas Audrius Jakubėnas, Goda Dvarvietytė, Telšių r. Nevarėnų pagrindinės mokyklos 5 kl. mokinė, vadovė Audronė Ciparienė, Urtė Sarapinavičiūtė, Augustė Mačiulytė, Justė Kubiliūtė, Viltė Riepšaitė ir Beatričė Vėlavičiūtė, Telšių „Atžalyno“ progimnazijos 6 ir 5 kl. mokinės, vadovės Dalia Krauzienė ir Ligita Kaziukonė, Eglė Jasevičiūtė, Telšių Žemaitės gimnazijos III kl. mokinė, vadovė Rosita Gaižauskienė, Dominyka Rimkutė, Telšių r. Tryškių Lazdynų Pelėdos gimnazijos 5 kl. mokinė, vadovė Zita Žalienė, Gustė Kontrimaitė, Telšių Vincento Borisevičiaus gimnazijos Ia kl. mokinė, vadovė Ligita Kaziukonė. Profesinio mokymo centre pagaminti Oresto ir Benedikto darbeliai iš karto sudomino verslo įstaigoms  atstovaujančius komisijos narius.  Mokiniai buvo paskatinti ir toliau kurti ir plėtoti verslumo kompetencijas.

Džiugu, kad šioje parodoje mokiniai turėjo galimybę pabendrauti ne tik su mokytojais, karjeros specialistais, bet ir su verslo įstaigų atstovais.  Renginio pabaigoje išgirdome dalyvių žodžius: „Jauku ir linksma kūrybingų žmonių apsuptyje“, „pasidžiaugėme ir pasisėmėme idėjų“, „vystysiu verslą, tik reikia žinoti, ką rinktis“, „supratau, kad pastangos yra svarbu“… Mokinių išsakytos mintys įrodo, kad ugdymas karjerai mokyklose turėtų būti toks pats svarbus, kaip  kitų mokymo dalykų programos.

Ateities profesiją renkuosi šiandien Ateities profesiją renkuosi šiandien Ateities profesiją renkuosi šiandien Ateities profesiją renkuosi šiandien Ateities profesiją renkuosi šiandien Ateities profesiją renkuosi šiandien Ateities profesiją renkuosi šiandien

Jolanta Stonienė, Telšių švietimo centro karjeros specialistė

Prenumeruoti
Notify of
guest
0 Komentarai
Inline Feedbacks
Peržiūrėti visus kometarus