„Erasmus+“ programos suaugusiųjų švietimo mobilumo mokymosi tikslais akreditacijos projektas Nr. 2022-1-LT01-KA120-ADU-000108563

2022 m. vasario mėnesį Švietimo mainų paramos fondas suteikė Telšių švietimo centrui (toliau TŠC) „Erasmus+“ suaugusiųjų švietimo mobilumo akreditaciją (akreditacijos numeris – Nr. 2022-1-LT01-KA120-ADU-000108563). Akreditacija galioja 5 metus (nuo 2022 m. kovo 1 d.iki 2027 m. gruodžio 31 d. ).

Ilgalaikė mobilumų strategija

Siekdama akreditacijos TŠC pateikė ilgalaikę galimų suaugusiųjų švietėjų mobilumų, kurių pasiekimai stiprintų suaugusiųjų švietėjų profesionalumą, strategiją. Strategija yra itin svarbi siekiant plėsti ir gerinti neformalaus suaugusiųjų švietimo paslaugas rajone, įtraukti tarptautinį bendradarbiavimą ir diegti inovatyvius mokymo metodus. Erasmus+ programa suteikia galimybes organizuoti mobilumo veiklas, skirtas mokymuisi visą gyvenimą, bei remti švietimo institucijų ir kitų organizacijų plėtrą Europoje.

Akreditacijai parengtoje paraiškoje buvo pristatyta pirmųjų penkių metų mobilumo planai.

Pagrindiniai Projekto Tikslai:

  1. Inovatyvių mokymosi paslaugų kūrimas:

Plėtoti įvairias novatoriškas mokymosi visą gyvenimą paslaugas, gerinant darbuotojų ir suaugusiųjų profesinius įgūdžius bei bendrąsias kompetencijas ES šalių kontekste.

Sukurti ne mažiau kaip 5 naujas neformaliojo suaugusiųjų švietimo programas per 5 metus.

  1. Centro tarptautiškumo stiprinimas:

Plėsti ir gerinti neformaliojo suaugusiųjų švietimo kokybę per tarptautinį bendradarbiavimą.

Organizavimas Erasmus mokymų Centre, įskaitant tarptautinių dalyvių priėmimą Telšiuose.

Veiklų planavimas:

Telšių švietimo centras planuoja per 5 metus vykdyti 40 mobilumų, iš jų 30 mobilumų skirtų centro darbuotojams, o 10 mobilumų – suaugusiems besimokantiesiems. Mobilumų metu dalyviai dalinsis įgytomis žiniomis ir patirtimi su kolegomis bei bendruomenės nariais.

Kokybės standartai:

Inkluzija ir įvairovė:

Visos veiklos turi būti vykdomos laikantis įtraukumo ir įvairovės principų. Dalyvauti turi būti skatinami dalyviai su mažesnėmis galimybėmis, naudojant Erasmus+ programos teikiamas finansavimo galimybes.

Aplinkosaugos tvarumas:

Projektas skatina aplinkai draugišką elgesį ir atsakingumą, maksimaliai naudojant tvarius kelionės būdus.

Skaitmeninis švietimas:

Dalyvaujantys turėtų naudotis skaitmeniniais įrankiais ir mokymo metodais, siekiant pagerinti bendradarbiavimą ir mokymąsi virtualiai ar hibridiniu būdu.

Organizacinė struktūra

Telšių švietimo centras yra ne pelno siekianti organizacija, teikianti įvairias neformaliojo suaugusiųjų švietimo paslaugas. Centre dirba 29 darbuotojai, iš jų 24 pedagoginiai darbuotojai. Centras taip pat valdo Pedagoginę psichologinę tarnybą ir STEAM centrą, kurie teikia mokymo ir konsultavimo paslaugas bendruomenei.

Iššūkiai ir galimybės

Vienas iš pagrindinių centro iššūkių yra aktyvus ir inovatyvus neformalus suaugusiųjų švietimas rajone, siekiant pritraukti daugiau dalyvių iš įvairių socialinių grupių. Projektas numato plėsti suaugusiųjų aplinkosauginį švietimą ir skaitmeninį raštingumą, taip pat skatinti bendruomenės iniciatyvas bei tarptautinį bendradarbiavimą.

Telšių švietimo centras, siekdamas įgyvendinti šiuos tikslus, įsipareigoja laikytis aukštų kokybės standartų ir užtikrinti, kad visos veiklos būtų vykdomos skaidriai, efektyviai ir tvariai.