Telšių STEAM centro darbuotojų stažuotė Estijoje, Suomijoje ir Latvijoje

Stažuotė

2024 m. rugpjūčio 12–16 dienomis Telšių STEAM atviros prieigos centro vedėja Rita Vargalytė kartu su metodininkėmis Liana Liubiene, Rima Gintaliene ir Asta Rimkiene dalyvavo Lietuvos regioninių ir metodinių STEAM centrų darbuotojų stažuotėje, aplankydamos Estiją, Suomiją bei Latviją. Stažuotės tikslas buvo išsamiau susipažinti su tarptautine STEAM ugdymo praktika ir pasisemti naujų idėjų, pritaikomų Lietuvoje.

Estija: pirmoji stotelė – Pernu STEAM centras

Pirmąją kelionės dieną dalyviai apsilankė Pernu STEAM centre Estijoje. Čia projekto vadovė Kadri Rea pasidalino vertingomis įžvalgomis apie STEAM ugdymo iššūkius bei plėtros galimybes šalyje. Aptarta, kaip Estijos mokyklos įtraukiamos į STEAM veiklas, kokie metodai taikomi siekiant stiprinti mokinių įsitraukimą ir kokios finansavimo sistemos padeda įgyvendinti šiuos tikslus. Dalyviams šis vizitas suteikė galimybę giliau suprasti, kaip STEAM ugdymas integruojamas į bendrąjį mokymą Estijoje.

Suomija: inovatyvių idėjų šaltinis

Antrąją stažuotės dieną grupė išvyko į Suomiją, kur aplankė vieną žymiausių pasaulio mokslo centrų – „Heureka“ Helsinkyje. Šis modernus interaktyvus centras stebina lankytojus inovatyviomis ekspozicijomis, kurias galima tyrinėti praktiškai. Stažuotės dalyviai turėjo galimybę išbandyti naujausias edukacines technologijas, skirtas įvairaus amžiaus grupėms, ir pasisemti idėjų, kaip STEAM mokslus paversti dar patrauklesniais Lietuvos moksleiviams.

Turku: „Science on Stage“ festivalis

Svarbiausias kelionės akcentas buvo apsilankymas 13-ajame Europos mokytojų „Science on Stage“ festivalyje, vykusiame Turku mieste, Suomijoje. Renginyje dalyvavo daugiau nei 450 mokytojų iš 30 šalių, kurie dalijosi novatoriškomis STEM (gamtos mokslai, technologijos, inžinerija ir matematika) švietimo idėjomis. Dalyviai galėjo susipažinti su įvairiomis mokymo metodikomis, tokiomis kaip STEM švietimas darniam vystymuisi, skaitmeninės technologijos STEM ugdyme, bei stebėti kūrybines dirbtuves ir pristatymus.

Estija: mokslas žaidimo forma Tartu „AHHAA“ centre

Grįžę į Estiją, stažuotės dalyviai apsilankė didžiausiame Baltijos šalių mokslo centre „AHHAA“ Tartu mieste. Šis interaktyvus centras garsėja eksponatais, kur mokslas paverčiamas žaidimu. Apsilankymas padėjo pažvelgti į STEAM ugdymą iš kūrybinės perspektyvos, skatindamas ne tik mokinius, bet ir suaugusiuosius aktyviai tyrinėti, spręsti mokslines užduotis bei ugdyti kritinį mąstymą.

Latvija: edukaciniai atradimai ir stažuotės pabaiga

Paskutinę stažuotės dieną dalyviai aplankė Latviją, kur buvo organizuotos edukacinės veiklos Latvijos nacionaliniame gamtos ir medicinos muziejuose. Šios veiklos atskleidė, kaip svarbu gamtos mokslus integruoti į šiuolaikinį ugdymą, taip pat pabrėžė istorinio konteksto reikšmę mokymo procese.

Stažuotė suteikė  Telšių STEAM   atviros prieigos centro darbuotojoms  vertingų žinių, patirties bei naujų kūrybinių idėjų, kurias pritaikys savo kasdieniame darbe. Grįžę specialistai džiaugėsi užmegztais tarptautiniais ryšiais, o įgytos žinios ir metodikos padės dar labiau tobulinti STEAM ugdymo procesus Lietuvoje.

 

Rita Vargalytė, Telšių STEAM atviros prieigos centro vedėja

Prenumeruoti
Notify of
guest
0 Komentarai
Seniausius
Naujausius Most Voted
Inline Feedbacks
Peržiūrėti visus kometarus